Gården Buller

Anders Henriksson, kärleken i mitt liv, tillhör den 13:e generationen i släkten Buller från byn Norrbo utanför Ludvika. Huset som idag finns på gården Buller är byggt år 1900-1901. Mannen som byggde huset hette Buller Fredrik. Tillsammans med sin hustru Josefina fick Buller Fredrik sju barn. Sonen Albin var ett av dem och tillsammans med sin hustru Gunhild övertog Albin gården år 1947. Deras dotter Gun-Britt tog i sin tur över gården med sin man Lars-Erik "Lasse" Björklund (Anders mormor och morfar) år 1969. De fick två döttrar, Ulla och Marie (Anders mamma). Anders föräldrar Marie och Ingemar bor alldeles i närheten i samma by. Marie arbetar på Spendrups med administration och Ingemar arbetar inom byggbranschen. Anders tillsammans med sin bror Peter tillhör som sagt den 13:e generationen Buller. Peter arbetar efter järnvägen och med att köra lastbil. Anders driver företaget Grangärde Bygg och Timmerhus http://www.grangardetimmerhus.se. Och man kan säga att yrket ligger i släkten. Buller Erik Ersson (1831-1926) var känd byggmästare i Grangärdetrakten. Anders morfar Lasse har också arbetat inom byggbranschen.


Gården/platsen Buller har såklart förändrats mycket genom alla år. Huset byggdes som sagt kring skiftet 1800-1900 men är också ombyggt/tillbyggt på senare tid. Den så kallade "Bagarstugan" som finns på gården flyttades i samband med ett vägbygge och då revs murstocken till bakugnen. Bagarstugan fungerar nu som förråd. På gården finns också en uthuslänga med diverse utrymmen, till exempel vedbod och loge.


Informationen om släkten Buller är hämtad från boken "Norrbo En långsträckt by med en lång historia" och boken "Norrbo. Så minns vi vår by". Jag har fritt sammanfattat valda delar av all den information som finns att tillgå i dessa böcker.


I den här bloggen kommer jag att dela med mig av guldkorn från husrenoveringen, pyssel, recept, inredning och annat smått och gott som förgyller min tillvaro.


VÄLKOMNA TILL BLOGGEN BULLERGÅRDEN